מאגר מידע
   
עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר
עמוד הבית > חוק ומשפט > משפט ציבורי


חוק העונשין: עבירות המרדה | מחברת: עו"ד עינת גדעוני

המרכז המשפטי לילדים ולנוער

מהי המרדה?

מעשה שנעשה כדי לגרום לאחרים לשנוא את המדינה, להרגיש בוז כלפיה, או להיות בלתי נאמן למדינה או למוסדות או לגופים של המדינה (כמו הצבא, המשטרה, בית המשפט), הוא בגדר המרדה. ממריד הוא גם מי שמעודד אנשים אחרים במדינה לנסות להשיג בדרכים אסורות ובלתי חוקיות שינוי של מצב שנקבע לפי הכללים, החוקים והנהלים. כך, למשל, אם מישהו מאמין שאין חובה ללמוד בבית ספר, ורק מי שרוצה ללמוד יילך לבית הספר, והוא מעודד את כל הילדים שלא ללכת לבית הספר כדי שישנו את חוק לימוד חובה, הוא ממריד. ממריד הוא גם מי שגורם למריבות ולסכסוכים בין קבוצות שונות של אנשים במדינה, למשל - בין ערבים ליהודים ובין דתיים לחילונים.

כל המעשים האלה הם אסורים, גם אם אדם עושה אותם על ידי זה תליית מודעות שבהן כתובים דברים כאלה, או שהוא כותב בעיתון, באינטרנט או באימייל, או שהוא משמיע דברים כאלה בטלוויזיה וברדיו, או מדבר בפני קהל אנשים, לא בין כותלי הבית, אלא בחוץ, במקום ציבורי.

מדוע מעשים אלה אסורים?

משום שחובה שהאנשים במדינה יכבדו את החוקים והכללים ויוכלו לחיות עם אחרים ועם קבוצות אחרות במדינה, וכדי שהמדינה והגופים שבאמצעותם היא פועלת יוכלו למלא את תפקידם, למשל – לספק לאזרחים ביטחון, חינוך, אפשרות לנסוע בכבישים, ועוד.

מתי המעשה אינו נחשב לעבירה? אם מיכאל הוא שעשה את המעשים הללו, והוא יוכיח שדבריו נועדו רק כדי להראות שהממשלה טעתה במעשה מסוים שעשתה, אזי לא יענישו אותו. כך גם אם מיכאל יוכיח שמה שאמר או כתב נועד להראות לציבור שיש פגם בכללים או בחוקים שלפיהם פועלת המדינה או מוסד ממוסדותיה, וכל מטרתו היתה לגרום לתיקון הפגם - לא יענישו אותו.
כך, גם אם מיכאל יוכיח שמה שכתב או אמר נועד לשכנע את אנשי המדינה לנסות בדרכים מותרות וחוקיות לשנות את הכללים הנוהגים במדינה.
מיכאל לא יקבל עונש, גם אם מה שאמר או כתב נועד להפסיק תופעות העלולות לגרום למריבות, או לכעסים ולשנאה בין קבוצות שונות של אנשים במדינה.

שבועה לעשות מעשה אסור חמור: אם רועי השביע את מיקי או ביקש ממנו שיבטיח לו שיעשה מעשה חמור שאסור לעשותו, כמו למשל להרוג אדם אחר, רועי יקבל עונש של עד שבע שנות מאסר.
אם מיקי נשבע או הבטיח לעשות את המעשה החמור בלי שהכריחו אותו להישבע או להבטיח, גם הוא יקבל עונש של עד שבע שנות מאסר.
אם מיקי שהכריחו אותו להישבע שיעשה מעשה אסור - פנה למשטרה והודיע שהכריחו אותו והוא מסר לשוטר מידע על המקרה של השבועה או ההבטחה, וגם אמר מיהו האיש שהכריח אותו להבטיח שיעשה את המעשה האסור, והיכן כל זה קרה ומתי, אז יסלחו למיקי ולא יענישו אותו. זאת, בתנאי שסיפר בזמן לפני שקרה נזק כלשהו.


(זכויות יוצרים: דניאל פוירשטיין)

אימונים צבאיים אסורים: מי שמאמן או מדריך אחרים להשתמש בנשק, או לבצע תרגילים ופעולות צבאיים, מבלי שקיבל רשות מהממשלה (למשל, לא במסגרת צבא, גדנ"ע, משטרה כו', בה מותר), עושה מעשה אסור וניתן להטיל עליו עונש של עד שבע שנות מאסר. גם מי שמדריכים אותו ללא רשות בנשק או בתרגילים צבאיים עושה מעשה אסור וניתן להטיל עליו עונש של עד שלוש שנות מאסר.


ביבליוגרפיה:
כותר: חוק העונשין: עבירות המרדה
מחברת: גדעוני, עינת (עו"ד)
שם ספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
הוצאה לאור : לשכת עורכי הדין בישראל
בעלי זכויות: המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
הספרייה הווירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית